Niks gekocht

Onze spreeuwenbekjes kwetterden al een tijdje in koor om een tosti-apparaat. Ik heb dit geruime tijd genegeerd, maar als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik 1. ook erg van Hollandse croque monsieurs houd en 2. niet heel dol ben op de kromgetrokken, ribbelloze oventosti’s die we nu noodgedwongen eten. Maar ik houd mijn poot stijf wat betreft dit: nóg weer een elektrisch apparaat komt er hier niet in. Er kronkelen al genoeg snoeren over de vloer in huize Boschman.

In een uithoek van mijn geheugen lag een snapshot te verstoffen van iets wat in de verte op een gietijzeren martelwerktuig leek: twee scharnierende ijzeren platen met aan de binnenkant een feestelijk reliëf, bevestigd aan twee staven; aan de andere uiteinden houten handvatten. Ik zie voor me hoe het beslag ingeklemd tussen twee platen in het vuur (gas- of kamp-) tot een eetbare plak kan worden getransformeerd. Het zal de etalage van Magazijn De Klomp geweest zijn waarvoor ik met mijn ogen knipperde (“overal gezocht, bij de Klomp gekocht”).

Hoe dan ook, wanneer ik zo’n vintage tosti-ding op de kop tik, zit ik toch wéér met nog een extra – zij het niet-elektrisch – apparaat in de keuken.

Hoewel ik niet zo snel met een nijptang een spijker in de muur zal slaan, ben ik er helemaal voor om creatief met beschikbaar gereedschap om te gaan.

Met trots presenteerde ik mijn oudste spruit dan ook mijn nieuwste vinding: tussen twee plaatstalen pannen op het fornuis is het prima tosti’s bakken. Omdat de onderste een grillpan is met ribbel, krijgen de tosti’s ook nog eens een authentiek tijgerstreepje.

Black Friday, my ass. Niks nieuws gekocht. Lovely!