Makers van de Brikka in financiële problemen

Word ik dan toch plotseling en onverwacht verrast door het nieuws dat de makers van de Bialetti Brikka in de financiële problemen zitten! Sommige nieuwskanalen overdrijven graag en schreeuwen in hun headlines dingen als “Mokkapot met uitsterven bedreigt!”. Maar da’s bullshit natuurlijk, want er zijn voldoende (ook qua vormgeving schaamteloos gekopieerde) concurrenten van de Moka Express in de handel. Maar de Bialetti Brikka is een ander verhaal. Die wordt louter en alleen door de firma Bialetti geproduceerd (patent). Die moet ik nu mogelijk wel gaan inslaan om mijn koffietoekomst veilig te stellen…

Ik heb er meerdere nieuwsartikelen over gelezen, maar Chris Crowley van Grubstreet brengt de oorzaak zeer eloquent onder woorden:

Apparently, it’s the inevitable march of — no, not progress — everything turning to shit.

Ik geloof niet dat het de enige oorzaak is van de problemen waar Bialetti zich in bevindt. Want Crowley verwijst met bovenstaand citaat naar de opkomst van de koffiecups. Het is te makkelijk om George Clooney de schuld te geven. Ook gezien het feit dat Bialetti al jaren heel veel andere keukenspullen fabriceert.

Pods are already killing the environment. Don’t let them kill the moka, too.

Maar troep is het natuurlijk wel. Zelfs de bedenker van het systeem, Johan Sylvan heeft spijt dat ie die verdomde cups ooit heeft uitgevonden! “I feel bad sometimes that I ever did it”. De beste man heeft zelf niet eens een cup-apparaat. Zou ie een mokkapot in huis hebben?