Pomp zélf je koffie op!

Geïnspireerd door het product van Zohlab heb ik een ventiel van een oude fietsband geknipt. Ik wilde het graag eens uitproberen: kan ik een oud mokkapotje met een fietspomp zover op druk krijgen dat ik er een nog lekkerder espresso mee kan brouwen?

Gewoon een fietsventiel

Het ‘product’ waar het hier om gaat, de Presta Espresso Valve Kit, is niet meer dan een fietsventiel + een paar siliconen ringetjes. Die ga ik uiteraard niet voor 15 Australian dollars + verzendkosten laten invliegen. Eerst op Youtube gezocht naar reviews en ervaringen met deze hack. Maar tevergeefs. Niet echt een succesproduct, misschien? (Wat ik wel vond is allerlei doe-het-zelf-espresso-apparaten waarbij de fietspomp een rol speelt. Interessant, maar daarover een andere keer meer.)

Ik had nog een oude Brikka liggen, dus dat was een goede kandidaat voor dit experiment. Het veiligheidsventiel is eenvoudig uit het waterreservoir te schroeven en het fietsventiel past vervolgens mooi door het gat.

Aan de ‘voet’ van het ventiel heb ik wat rubber laten zitten, het restje band rondom weggeknipt. Zo heb ik aan de binnenkant geen aparte rubber ring nodig. Aan de buitenkant een rubber ringetje over het ventiel geschoven en daarna een moertje met een tang stevig aangedraaid. Klaar voor het experiment.

Het eerste resultaat

Bij gebrek aan een fijne maling (mijn handmolen is prima geschikt voor de relatief grove maling voor de Bialetti Brikka, maar een fijne espressomaling lukt niet) heb ik een pak snelfilter-maling aangebroken. De koffie wel stevig in de filtertrechter aangedrukt. Heet water uit de fluitketel in het waterreservoir gegoten, filtertrechter erin geplaatst en vervolges met handschoenen aan (heet!) het potje dichtgedraaid. Vervolgens buitenshuis de fietspomp aangesloten. Nog geen twee slagen met de pomp en de koffie kwam al naar buiten. Ik wist meteen: dit is niet de espresso waar ik op gehoopt had. Ook duidelijk: het potje was nog nauwelijks op druk toen de koffie al naar buiten stroomde. De koffiebonen moeten dus veel fijner gemalen zijn én steviger getampt.

Wat me trouwens opviel, was de bolling van de koffiepuck. dat had niets met dit experiment te maken. Het filterplaatje van de oude mokkapot was vervormd. (De volgende keer een vlak plaatje uit mijn andere Brikka halen.)

Binnenkort ga ik dit weer eens proberen. Daarvoor eerst maar espressomaling en een tamper in huis halen. Ben trouwens benieuwd of ik de koffie zo stevig getampt krijg dat er espresso-waardige druk in het potje opgebouwd kan worden. Mogelijk moet ik het drukventiel van de Brikka ook verzwaren.

Wordt vervolgd.