Bittere koffiebonen? Niet weggooien!

zout maakt bittere koffiebonen zoet

Deze tip zie ik al jarenlang tot vervelens toe voorbijkomen in allerlei overzichten met coffee-hacks: strooi zout in je koffie om de smaak te verbeteren (= minder bitter te maken). Ik dacht altijd ‘het zal wel’ (zorg gewoon voor verse bonen, juiste maling etc.) en had dit daarom zelf nog niet eerder uitgeprobeerd. Maar nu dus wel. Omdat ik vond dat ik dit toch een keer moest testen, maar het was ook ingegeven door zuinigheid: de dark roast koffiebonen die ik twee weken geleden kocht, wilde ik namelijk niet zomaar weggooien.

Smaakversterker?

Als een variant op ‘verandering van spijs doet eten’, was ik toch maar eens afgeweken van mijn favoriete medium roast bonen en kocht ik in de supermarkt een zak dark roast. Helaas beviel me dat toch niet zo. Ik had me verheugd op een koffie met iets meer ‘kick’, maar het leverde een té bittere espresso op naar mijn smaak. Uiteraard maakte ik de mokka-espresso met mijn Bialetti Brikka mokkapot. Misschien was het de kwaliteit of de versheid van de bonen waardoor de smaak tegenviel. Of wellicht (en wat ik al eerder vermoedde) is een donkere branding gewoon niet geschikt om te gebruiken in een mokkapot. Suiker doe ik al jaren niet meer in mijn koffie (tenzij ik in een beleefde bui bocht uit een koffieautomaat moet neutraliseren). Die donkere bonen staan dus nu al twee weken ongebruikt in de kast. Toen schoot mij deze coffee-hack te binnen.

Het is algemeen bekend dat zout werkt als een smaakversterker in je eten, maar in je koffie? Toch is het minder vreemd dan het klinkt. In Scandinavië, Siberië, Turkije en Hongarije bestaat namelijk een lange traditie om zout aan koffie toe te voegen. Overigens is zout niet zozeer een smaakversterker maar volgens dit onderzoek meer een onderdrukker van bitterheid. Maar hoe zou mijn koffie met zout smaken?

Een heel klein snufje zout

Vanochtend heb ik het geprobeerd. Een mespuntje zout bovenop de bonen in de koffiemolen (en niet in je kop koffie zoals je hier en daar ook leest). De eerste poging was duidelijk iets te zout, maar de tweede keer was het raak. Een heel klein snufje zout bij de bonen is voldoende en does the trick. Het zout haalt het bittere randje van de mokka-espresso weg. Maar… je proeft in de verte nog steeds wat zout. Later nog een keer hetzelfde geprobeerd met een cappuccino (echt héél weinig zout). Het zout blijf je proeven, maar het is heel goed te doen. Zo komen die donkere bonen wel op.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren