Pomp je koffie op

Dit is werkelijk geniaal! Een fietspomp aansluiten op je mokkapot om de druk op te voeren. Dit moet ik echt uitproberen.

De Presta is een ventiel dat je in je mokkapot kunt bouwen. Het tovert ‘m om tot een volwaardige espressomachine. Tenminste, dat beweert bedenker Luuk van Grieken, een advocaat uit Melbourne met Nederlandse voorouders.

Je vervangt het veiligheidsventiel door een ventiel dat sterk lijkt op dat van een fietsband. Je giet heet water in de mokkapot en brengt het potje vervolgens op druk met een fietspomp. Dat moet resulteren in een volwaardige espresso met iedere keer een dikke cremalaag. Van Grieken beweert dat de druk met de fietspomp naar 9 Bar kunt krijgen met een doorlooptijd van 20-30 seconden. Zoals met een espressomachine.

Mijn verbrande Brikka heb ik inmiddels weer schoon én aan de praat, dus die is een goede kandidaat om mee te gaan experimenteren. Van Grieken meldt dat je geen andere mokkapot dan de Moka Express moet gebruiken (dat is namelijk de enige die hij heeft getest). Vanwege de hoge druk kunnen andere (goedkoop geproduceerde potjes) barsten. Maar mijn indruk is dat de Brikka nog iets zwaarder is uitgevoerd dan de Moka Express, dus die moet de hoge druk wel kunnen weerstaan (safety goggles on!). Nu nog uitvogelen of ik een regulier fietsventiel hiervoor kan gebruiken…

(via http://www.zohlab.com/presta)