Statische koffie

statische koffie springt alle kanten op

Mevrouw Boschman houdt ook erg van koffie uit de Bialetti Brikka, maar drinkt het liefst ook véél kopjes op een dag. Om een cafeïne-overdosis te voorkomen, moesten er dus cafeïnevrije bonen komen. (Ik heb liever gewone bonen, maar… de décaf-bonen van Lavazza smaken helemaal niet verkeerd.)

Zonet is er weer een nieuwe zak aangebroken en ik weet niet of het het weer is (koude Oostenwind die voor droge lucht zorgt) of het cafeïnevrij-zijn van de bonen, maar de koffie is na het malen zo statisch dat het alle kanten op springt als je het in het filter probeert te scheppen. Wat een bende.

Op Instructables staat een hack die dit probleem zou moeten oplossen, namelijk het toevoegen van een paar druppels water. Ik ga het eens uitproberen.

UPDATE (20-3-2018): De ‘hack’ van een paar druppels water lijkt goed te werken (vingers nat maken onder de kraan en drie druppels op de bonen in de molen laten vallen). Ik zeg ‘lijkt’, want ik kan veranderingen in de luchtvochtigheid e.d. ook niet uitsluiten. Buiten schijnt hier vandaag de zon en is het lang niet meer zo koud en winderig.

Deze bron meldt dat de druppel-hack niet werkt en noemt nog wat andere tips om statische koffie te voorkomen.