Mokkapot x-ray

Kijk, zo gaat het dus ongeveer binnenin een mokkapotje. De vier afbeeldingen hierboven laten het zien:

Na enige tijd verhitten van het waterreservoir zorgen verwarmde lucht en de ontstane waterdamp (A) in het onderste gedeelte er door uitzetting voor dat het hete water (B) weggedrukt wordt. Dit water heeft als enige uitweg de opening in het trechterpijpje (C) en wordt omhoog gedrukt richting de gemalen koffie. Het water maakt contact met de gemalen koffie (D), die het water deels opzuigt. Hierdoor zet de koffie uit en ondervindt het water nog meer weerstand op de weg omhoog. Door de weerstand van het vochtige bonenmaalsel (de ‘koffie-cake’) wordt de druk verder opgebouwd totdat deze hoog genoeg is om de geëxtraheerde koffie door het pijpje (E) omhoog te stuwen, waarna het langs de buitenkant van het pijpje in het bovenste reservoir (F) stroomt.

Hoewel accuraat beschreven en geïllustreerd (bedankt, Albert), kun je het hier weergegeven proces natuurlijk niet zelf waarnemen. Maar nu vond ik bij toeval een heel aardig filmpje.

Neutron imaging van een mokkapot

Ik had er nog nooit van gehoord, Neutron Imaging, maar het lijkt een beetje op röntgenfotografie. Bij röntgenstraling zijn beelden gebaseerd op de dichtheid van het materiaal. Denk aan de foto’s die de tandarts van je gebit maakt: de stralen gaan door zachte weefsels zoals huid en vlees heen, maar worden door harde weefsels zoals (calciumhoudende) botten en gebit tegengehouden. Die worden daardoor duidelijk zichtbaar op de foto.

Bij neutron imaging gaan de stralen juist door harde materialen heen. Door de meeste metalen, en dus ook door het aluminium van een mokkapot. A. Kaestner van het Paul Scherrer Institut in Zwitserland heeft met behulp van deze techniek een video gemaakt van het brouwen van koffie.